Dan odprtih vrat Laboratorija za farmakogenetiko

Lepo vabljeni na Dan odprtih vrat laboratorija za farmakogenetiko.  Srečanje bo potekalo v soboto, 1.12.2018, od 9.00 do 13.00 v Srednji predavalnici Medicinske fakultete v Ljubljani, Korytkova 2, 1000 Ljubljana.

S tem dogodkom, ki ga v okviru tedna Univerze v Ljubljani organiziramo že šesto leto zapored,  želimo s področjem farmakogenomike in personalizirane medicine ter z našim delom in dosežki seznaniti čim širši krog ljudi: zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, raziskovalcev s področja biomedicine, študentov, pa tudi bolnikov in širše javnosti.

Cilj farmakogenomike v medicini je izboljšati diagnostiko, napoved poteka bolezni in učinkovitost zdravljenja pri posameznem bolniku glede na njegove genetske značilnosti. Poznavanje genetskih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni omogoča, da odkrijemo bolj ogrožene osebe in jim s hitrejšo diagnozo omogočimo zgodnejše zdravljenje. S prilagajanjem izbire in odmerjanja zdravil ter spremljanja poteka zdravljenja posameznemu bolniku glede na njegove demografske, klinične in genetske značilnosti pa lahko izboljšamo učinkovitost zdravljenja in zmanjšamo pojav zapletov zaradi zdravljenja.

Letošnji Dan odprtih vrat je posvečen predstavitvi personalizirane medicine in preemptivnega farmakogenomskega testiranja pri nas, predstavitvi evropskega projekta Obzorja 2020 Ubiquitous Pharmacogenomics (U-PGx) in predstavitvam izkušenj sodelavcev na tem projektu.  V drugem delu pa bodo predstavljenje raziskovalne teme in naši rezultati na področju farmakogenetike nevrodegenerativnih bolezni, presnovnih motenj in raka.

 

Vstop je prost, predhodna prijava ni potrebna.

Udeleženci bodo lahko prejeli potrdilo o udeležbi.

 

Lepo vabljeni da se nam pridružite!

prof. dr. Vita Dolžan dr. med, spec. lab. med. gen.

Pripeti dokumenti